
Den første fuglegjesten på den nye takterrassen ble en kråke! Og siden jeg ikke allerede hadde blogget noe om den, så var jo det ganske perfekt. For selv om den er av de minst populære hagegjestene, så er den ganske klok og kul!
Aller først: “Kråke” kan bety hele kråkefamilien, Corvus, selv om det mest presise tolkningen er den konkrete kråkefuglen Corvus cornix. På engelsk heter denne fuglen (bla) Hooded Crow, på svens grå kråka og dansk gråkrage.
Kråke er en relativt stor fugl, 46 cm lang i grått og sort. Hekker over hele landet og er monogame. Har store åpne reder, gjerne i bartrær. Ganske altetende, og veldig klok, noe som fører til at den gjerne forsyner seg av avlinger, lagre og søppelbøtter…. I tillegg er den en ivrig redeplyndrer, og spiser ådsel.
Kråke ble i gammel folketro ansett som et varsel for død. Når man så legger til dens inteligens, og dens lyst på søppel og annen ferdig mat, så er det ikke egentlig så rart at kråken har dårlig omdømme. Sjøl har jeg ingen sterke meninger om kråken, og jeg synes nå den er langt å foretrekke fremfor måker i alle fall… ;)
Artige forskningsartikler om kråkefugler:
– En oppsumerende artikkel om kråkers intelligens
– Kråker og åtteåringer er like smarte!
– Hawaiikråker kan lage og bruke redskap!
– Kråker kan fartsgrenser og tilpasser takeoff ut fra dette, ikke hvor fort bilen faktisk kjører
– Kråker har god hukommelse og kan være skikkelig langsinte
– Kråker kan vente med å spise, for å få noe bedre. Like smarte som aper!
Kråker er regnet som god mat, og er jaktbare. Les om kråkejakt hos Harvest
Andre norske kråkefugler:
– Kornkråke, kaie, lavskrike, nøtteskrike, nøttekråke, ravn, skjære og svartkråke.
Og i tillegg til å være klok, så er den tydeligvis også litt jålete. Det forplikter å bo på Vestkanttorget, må holde antrekket i orden ;)
The post Kråke – fryd og fakta appeared first on Moseplassen - livet i hagen.